18 مهر 1394 - 10:7
شناسه خبر: 3283
نسخه چاپی
اشتراک گذاری
رئیس انجمن صنایع خوراک دام، طیور و آبزیان ایران:
دوره وابستگی کشور به نفت سرآمده است
رئیس انجمن صنایع خوراک دام، طیور و آبزیان ایران تاکید کرد: دوره وابستگی کشورمان به نفت سرآمده است و باید به جز نفت به توانمندی های دیگر خود مانند نیروی انسانی و فرآوردههای حاصل از منابع طبیعی و بخش خصوصی تکیه کنیم.
به گزارش کانون انجمن های صنایع غذایی ایران و به نقل از خبرگزاری فارس، مجید موافق قدیری رئیس انجمن صنایع خوراک دام، طیور و آبزیان ایران با بیان این که زمان کارهای دولتی و وابستگی کشور به نفت به سرآمده است، گفت: باید به هنگام سیاستگذاریها به حضور پررنگ بخش خصوصی و انجام اقدامات مستمر و پایدار تاکید کنیم.
وی افزود: باید به جز نفت به دیگر توانمندیهای خود مانند نیروی انسانی و فرآوردههای حاصل از منابع طبیعی تکیه کنیم.
عضو کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی ایران در رابطه با اثرگذاری تحریمها بر حوزه کشاورزی از محدود شدن تنوع محصولات وارداتی کشاورزی در این بازه زمانی و در عین حال افزایش حجم واردات این نوع کالاها خبر داد و گفت: در سال 1391 افزون بر 21 میلیارد دلار کالای کشاورزی وارد کشور شد که تولید داخل را تهدید کرد.
موافق قدیری تصریح کرد: همچنین برآوردها نشان میدهد که تحریمهای آمریکا بر ایران، لیبی و سوریه سالانه 7 میلیارد دلار خسارت جانبی بر آمریکا وارد میکند و باعث از بین رفتن 200 هزار شغل در این کشور میشود.
وی همچنین به صادرات محصولات کشاورزی در دوره تحریمها اشاره و در این مورد توضیح داد: از آنجایی که از چند سال قبل بازارهای صادراتی ایران در بخش کشاورزی به کشورهای منطقه معطوف شده بود که این میزان 70 درصد صادرات ایران را شامل میشد، بنابراین میزان اثرگذاری تحریمها بر صادرات کشاورزی ایران نسبت به واردات اندک و آسیبهای ناشی از این موضوع بر صادرات محدود بود.
رییس انجمن صنایع خوراک دام، طیور و آبزیان ایران با بیان این که نقطه عطف تحریمهای خارجی بر ایران به سال 2012 میلادی یا 1391 خورشیدی مربوط میشود، تصریح کرد: در این سال به دلیل قطع شدن سوئیفت بروز جدی چالش در نقل و انتقالات پولی روی داد که اثرات تحریم بر کشور را افزایش داد و به همین دلیل کشور به فکر واردات بیشتر محصولات کشاورزی و انبار کردن آنها افتاد.
موافق قدیری افزود: طی سالهایی که ایران با معضل تحریم دست به گریبان بود، هزینه حمل و نقل افزایش پیدا کرد و با طرف ایرانی به صورت مستقیم مبادله نمیشد و همین موضوع باعث میشد که هزینههای انتقال کالا به داخل مجدد بالاتر رود و از طرف دیگر هزینه تبدیل ارز به دلار افزایش یافت، چون مجبور بود، از چند دست بگذرد.
وی تصریح کرد: همه این مسائل کالای کشاورزی وارداتی را 30 درصد گرانتر کرد.
موافق قدیری بیان داشت: با در نظر گرفتن واردات 21 میلیارد دلاری کالای کشاورزی در سال 91 در حقیقت در همین یک سال تنها 6 میلیارد دلار در این بخش پول اضافه برای واردات این محصولات پرداخت شده است.
رئیس انجمن صنایع خوراک دام، طیور و آبزیان ایران گفت: فضای کسب و کار و تجارت کشاورزی ایران محدود شد، چرا که در آن فضا هر تاجری توان حضور و تداوم مسیر نداشت و در ادامه شاهد کاهش تعداد بنگاههای حاضر در این عرصه بودیم و در پی آن قدرت انحصاری بالا رفت.
وی در بخش دیگری از سخنان خود به اثرپذیری کشاورزی از هدفمند کردن یارانه پرداخت و گفت: پیامدهای غیرمستقیم اجرای قانون هدفمند کردن یارانهها نسبت به پیامدهای مستقیم آن بیشتر بود.
وی با اشاره به این که تورم، وجود قیمتهای غیرواقعی و بزرگی بدنه دولت از ویژگیهای ذاتی وابستگی به درآمد نفت است، توضیح داد: در این شرایط دولت به انحراف قیمت ارز برای بهبود موقتی و کوتاه مدت چالشهای ناشی از همین وابستگی به درآمدهای نفتی، اقدام میکند؛ تغییر قیمت ارز، قیمت عوامل تولید تجاری و غیرتجاری، تجارت خارجی، قیمت محصول و سطح تولید را تحت تاثیر قرار میدهد.
رییس انجمن صنایع خوراک دام، طیور و آبزیان ایران تصریح کرد: طبق مطالعات صورت گرفته، کشاورزی با تغییر قیمت سوخت چندان تاثیر نمیگیرد و چون هزینه سوخت در تولید به نسبت اندک است، بنابراین افزایش بهای آن موجب تغییر معناداری در قیمت محصولات کشاورزی نمیشود.
وی افزود: از طرف دیگر میزان واردات این محصولات نیز تحت تاثیر بهای ارز نبوده و نباید انتظار داشت که اگر برای مثال بهای ارز 10 درصد گران شد، شاهد کاهش واردات محصولات کشاورزی به همین میزان باشیم.
موافق قدیری ادامه داد: وقتی ارز گرانتر میشود، هزینه زندگی بالا میرود که باعث افزایش هزینه دستمزد میشود و در عین حال روی میزان واردات اثر میگذارد و برای همین تولید داخلی آسیب میبیند. چون قدرت رقابت از بین میرود.
رییس انجمن صنایع خوراک دام، طیور و آبزیان ایران بیان داشت: صادرات این محصولات نیز چندان تحت تاثیر قیمت ارز نیست که همه این موارد بیانگر کاهش قدرت رقابت است. زیرا روی واردات و صادرات اثر نمیگذارد. بنابراین آثار مستقیم افزایش بهای سوخت یا همان اجرای قانون هدفمندی چندان بر کشاورزی اثرگذار نیست و باید نگران آثار غیرمستقیم آن باشیم.
موافق قدیری تصریح کرد: کاهش قدرت رقابت، کاهش ورود سرمایه به بخش کشاورزی را در پی خواهد داشت.
این فعال کشاورزی با بیان اثرات ناشی از اجرای هدفمندی یارانهها که تورم، کاهش ارزش پول ملی و از بین رفت قدرت رقابت در بخش کشاورزی را شامل میشود، گفت: باید سرمایهگذاری دولت در این حوزه افزایش پیدا کند و به جای اعطای یارانه به اعتبارات بخش کشاورزی به پروژه موفق دراین حوزه یارانه بپردازیم.